dissabte, 5 de desembre del 2015

4. Aspectes lèxics

4. Lèxic
4.1 Neologismes Tot repassant els blogs de viatges, t’adones que hi ha molt de lèxic no adaptat al català.
a) Saps què és un neologisme?
b) És el mateix un neologisme que un manlleu?
c) Saps quins són els criteris d’acceptació d’un neologisme?
d) Quina és la llengua que aporta més paraules noves al català?
Respon una pregunta en un comentari amb exemples.

4.2 Saps quin és l’equivalent en català d’aquestes paraules, que sovint trobem en webs o blogs de viatges?: tour operator, forfait, jet lag, check-in, overbooking, hub, low cost... Busca més paraules.
Cerca a la neoloteca de la pàgina del TERMCAT http://www.termcat.cat/
Tria una paraula o busca’n més i escriu la resposta.

4.3 Adjectius. Tal com hem vist, en els blogs de viatges hi predominen els textos descriptius i els adjectius qualificatius. Llegeix els dos primers paràgrafs d’aquest text i canvia’n els 10 adjectius per uns altres que denotin més riquesa lèxica.

Text: “Gant (Bèlgica), la ciutat il·luminada” http://goo.gl/eh2pPN (Fins a: ”una cohesió lumínica increïble.”).
Torna a escriure el text sense errors ortogràfics i amb aquests adjectius canviats:


1.            emprenyats
2.            ben senzilla
3.            necessari
4.            fantàstic
5.            frustrant
6.            millors
7.            històrics
8.            extraordinari
9.            especial
10.         increïble

Escriu el text en un comentari.

4.4 Situacionals. Per situar un objecte en l'espai hi ha diferents recursos: preposicions (a,en,sota), locucions preposicionals (davant de), adverbis (aquí,allà), locucions adverbials ( a la vora, de dalt estant), expressions ( a cinc quilòmetres, una mica més amunt) o adjectius (meridional, septentrional) ...

Canvia els sintagmes subratllats per un adverbi o locució adverbial més precisa:

a.     El van trobar en aquell mateix lloc, a la porta de la botiga de la part més alta del carrer.
b.     Viuen en cases separades del poble, en una masia, però a poca distància del poble.
c.     A l’entorn del mas només hi ha conreus i no es veu ni una ànima en cap lloc, excepte el fum d’una foguera de rostolls que pujava amunt dins l’aire
d.     El vent empeny la barca cap a l'interior del mar.


Escriu les solucions en un comentari 

27 comentaris:

Unknown ha dit...

Text:Gant Bèlgica

Poques vegades marxem enfadats d’una ciutat que visitem, però en el cas de Gant (Bèlgica), això és el que va passar. La raó és molt simple: ens va molestar moltíssim no tenir el temps adient per visitar-la com cal. Trepitjar un lloc, trobar-lo meravellós, i veure que has de marxar sense veure tot el que volies és decebedor. Per sort, hem pogut meravellar-nos de Gant a la nit, just quan mostra una de les seves virtuts més remarcables: la seva il•luminació.

Mai hem vist un barri antic amb un enllumenat tant magnific. Milers de focus repartits per carrers, places i edificis s’encarreguen de donar llum a la ciutat, però amb un detall únic, s’ha seguit tot un disseny d’il.luminació que aconsegueix una cohesió lumínica impressionant. Un treball encarregat al dissenyador d’il•luminació Roland Jéol, que ha portat a Gant a obtenir el guardó internacional City-People-Light Award (com si parléssim dels Oscars de la llum).

Unknown ha dit...

Exercici 3.4

El van trobar allí mateix, a la porta de la botiga de dalt del carrer
Viuen en cases allunyades del poble, en una masia, però a prop del poble
Pel voltant del mas només hi ha correus i no es veu ni una ànima enlloc, excepte el fum d’una foguera de rostolls que pujava barrejant-se amb l’aire
El vent empeny la barca mar en dins.

Unknown ha dit...

a) Saps què és un neologisme? Paraula que no existeix a al diccionari i es fa servir per identificar una realitat nova o un fet.
b) És el mateix un neologisme que un manlleu? Si. paraules noves i acceptades extretes d’altres llengües.
(hat trick, fitness, pole position, goal average, final four), la música (hip-hop, rappe, big band), l’economia (hòlding, off shore), l’oci i el lleure (after hours, showman), la moda i la imatge personal (fashion, glamour, peeling, piercing), la informació i els mitjans de comunicació (prime time, pay per view, share) i tants altres.
c) Saps quins són els criteris d’acceptació d’un neologisme? Ha de ser necessari i no ha de tenir equivalent en la lengua catalana.
d) Quina és la llengua que aporta més paraules noves al català? anglès

Unknown ha dit...

Act 4.1 Neologismes.

Segons la definició de l’ Institut d’Estudis Catalans, un neologisme és una unitat lèxica nova, formalment o semànticament, creada en una llengua per les pròpies regles de formació de mots, per exemple: bicicletada, ciberespai,euroescèptic.. o manllevada a una altra llengua (manlleus), per exemple: software, web, pizza...

La llengua que més paraules noves aporta al català és l’anglès.

Unknown ha dit...


Act 4.2 Equivalent en català

Tour operador: operador turístic
Forfait: abonament
Jet-lag: trastorn d’horari
Check-in: facturació, entrada.
Overbooking: sobrereserva
Hub:aeroport de connexió

Unknown ha dit...


Act 4.3 Adjectius

Poques vegades marxem enutjats d’una ciutat que visitem, però en el cas de Gant (Bèlgica), això és el que va passar. I la raó és simple: ens va molestar moltíssim no tenir el temps imprescindible per visitar-la com cal. Trepitjar un lloc, trobar-lo magnífic , i veure que has de marxar sense veure tot el que volies és frustrant. Per sort, hem pogut meravellar-nos de Gant a la nit, just quan mostra una de les sorprenents virtuts: la seva il•luminació.
Mai hem vist un casc àntic amb un enllumenat tan impressionant. Milers de focus repartits per carrers, places i edificis s’encarreguen de donar llum a la ciutat, però amb un detall pecualiar, s’ha seguit tot un disseny d’il•luminació que aconsegueix una cohesió lumínica admirable. Un treball encarregat al dissenyador d’il•luminació Roland Jéol, que ha portat a Gant a obtenir el guardó internacional City-People-Light Award (com si parléssim dels Oscars de la llum).

Marta Vera ha dit...

Un neologisme és una unitat lèxica de nova inocrporació a una llengua.
Un manlleu és un tipus de neologisme, és un element lingüístic que passa d´una llengua a una altra.

Marta Vera ha dit...

Poques vegades marxem enutjats d’una ciutat que visitem, però en el cas de Gant (Bèlgica), això és el que va passar. I la raó és clara: ens va molestar moltíssim no tenir el temps suficient per visitar-la com cal. Trepitjar un lloc, trobar-lo fascinant, i veure que has de marxar sense veure tot el que volies és decebedor. Per sort, hem pogut meravellar-nos de Gant a la nit, just quan mostra una de les seves virtuts principals: la seva il·luminació.

Mai hem vist un casc antic amb un enllumenat tan meravellós. Milers de focus repartits per carrers, places i edificis s’encarreguen de donar llum a la ciutat, però amb un detall particular, s’ha seguit tot un diseny d’il.luminació que aconsegueix una cohesió lumínica fantàstica.

Marta Vera ha dit...

a. El van trobar allà, a la porta de la botiga de dalt del carrer.
b. Viuen en cases a les afores del poble, en una masia, però a prop del poble.
c. Als voltants del mas només hi ha conreus i no es veu ni una ànima enlloc, excepte el fum d’una foguera de rostolls que pujava amunt.
d. El vent empeny la barca mar endins.

Héctor Salas López ha dit...

Activitat 4.1

a) Un neologisme es una paraula nova incorporada a una llengua.
b) Sí, un manlleu es una paraula que prové d'un altre idioma.
c) Es prioritza sempre l’alternativa catalana de la paraula, si no es possible, s’adequa el manlleu al sistema lingüístic català i si no es pot adaptar, com a últim recurs es manté la forma manllevada sense modificacions. Es imprescindible tenir en compte els tecnicismes i les especialitats de cada àrea per la introducció del manlleu i per mantenir l’acceptació social de la forma mes adequada.
d) La gran major part provenen del anglès.


Activitat 4.3
Poques vegades marxem disgustats d’una ciutat que visitem, però en el cas de Gant (Bèlgica), això és el que va passar. I la raó és ben simple: ens va molestar moltíssim no tenir el temps suficient per visitar-la com cal. Trepitjar un lloc, trobar-lo fabulós, i veure que has de marxar sense veure tot el que volies és decepcionant. Per sort, hem pogut meravellar-nos de Gant a la nit, just quan mostra una de les increïbles virtuts: la seva il·luminació.
Mai hem vist un casc antic amb un enllumenat tan meravellós. Milers de focus repartits per carrers, places i edificis s’encarreguen de donar llum a la ciutat, però amb un detall únic, s’ha seguit tot un disseny d’il·luminació que aconsegueix una cohesió lumínica sorprenent. Un treball encarregat al dissenyador d’il·luminació Roland Jéol, que ha portat a Gant a obtenir el guardó internacional City-People-Light Award (com si parléssim dels Oscars de la llum).


Activitat 4.4

a) El van trobar allà, a la porta de la botiga més amunt del carrer.
b) Viuen més enllà del poble, en una masia, però a prop del poble.
c) A la vora del mas només hi ha conreus i no es veu ni una ànima arreu, excepte el fum d’una foguera de rostolls que pujava cap a dalt.
d) El vent empeny la barca cap en dins del mar.

Unknown ha dit...

Activitat 4.1

Un neologisme és una paraula que s’incorpora a una llengua. El seu origen pot haver estat per haver incorporat una paraula existent a una altra llengua o perquè la nova paraula s’hagi creat amb els mecanismes de la pròpia llengua a la qual s’incorpora, sobretot per derivació o composició a partir de paraules comunes.
Els neologismes acostumen a tenir el seu origen per la necessitat de designar un nou objecte o referir-se a un concepte que abans no existia, tot i que també poden originar-se en relació a idees que ja es poden trobar presents a la llengua.
Exemples de neologismes poden ser: baguet (paraula d’origen francès per designar barra de pa estreta), bric (paraula d’origen anglès per designar un envàs de cartó impermeabilitzat per a productes alimentaris líquids).

Unknown ha dit...

Activitat 4.2

FORFAIT. L'equivalent en català és FORFET i es refereix a un viatge dissenyat especialment per a una persona atenent les seves preferències.

Unknown ha dit...

Activitat 4.3

Poques vegades marxem enfadats d’una ciutat que visitem, però en el cas de Gant (Bèlgica), això és el que va passar. I la raó és ben simple: ens va molestar moltíssim no tenir el temps indispensable per visitar-la com cal. Trepitjar un lloc, trobar-lo meravellós, i veure que has de marxar sense veure tot el que volies és decebedora. Per sort, hem pogut meravellar-nos de Gant a la nit, just quan mostra una de les extraordinàries virtuts: la seva il•luminació.
Mai hem vist un casc històric amb un enllumenat tan increïble. Milers de focus distribuïts per carrers, places i edificis s’encarreguen de donar llum a la ciutat, però amb un detall particular, s’ha seguit tot un disseny d’il•luminació que aconsegueix una cohesió lumínica extraordinària. Un treball encarregat al dissenyador d’il•luminació

Unknown ha dit...

Activitat 4.4

El van trobar allà mateix, a la porta de la botiga del cap d’amunt del carrer.
Viuen a les afores, en una masia, però a prop del poble.
Al voltant del mas només hi ha conreus i no es veu ni una ànima enlloc, excepte el fum d’una foguera de rostolls que pujava cap a dalt.
El vent empeny la barca cap a dins del mar.

Unknown ha dit...

Activitat 4.1

a) Saps què és un neologisme? Un neologisme es una paraula nova incorporada a una llengua.
b) És el mateix un neologisme que un manlleu? Sí, un manlleu es una paraula que prové d'un altre idioma.
d) Quina és la llengua que aporta més paraules noves al català? Moltes paraules provenen del anglès.

Unknown ha dit...

Activitat 4.2

Tour operador: Agència majorista intermediària entre els establiments turístics i les agències minoristes.
Forfait: abonament
Jet-lag: trastorn d’horari
Check-in: facturació, entrada.
Overbooking: excés de reserva sobre el nombre de les disponibles
Hub: centre o lloc del aeroport de connexió

Unknown ha dit...

Activitat 4.3
Poques vegades marxem disgustats d’una ciutat que visitem, però en el cas de Gant (Bèlgica), això és el que va passar. I la raó és ben simple: ens va molestar moltíssim no tenir el temps suficient per visitar-la com cal. Trepitjar un lloc, trobar-lo preciós, i veure que has de marxar sense veure tot el que volies és desil·lusionant. Per sort, hem pogut meravellar-nos de Gant a la nit, just quan mostra una de les increïbles virtuts: la seva il·luminació.
Mai hem vist un casc antic amb un enllumenat tan increïble. Milers de focus repartits per carrers, places i edificis s’encarreguen de donar llum a la ciutat, però amb un detall únic, s’ha seguit tot un disseny d’il·luminació que aconsegueix una cohesió lumínica meravellosa. Un treball encarregat al dissenyador d’il·luminació Roland Jéol, que ha portat a Gant a obtenir el guardó internacional City-People-Light Award (com si parléssim dels Oscars de la llum).

Unknown ha dit...

Activitat 4.4

a) El van trobar allà, a la porta de la botiga més a dalt del carrer.
b) Viuen més enllà del poble, en una masia, però a prop del poble.
c) A la vora del mas només hi ha conreus i no es veu ni una ànima enlloc, excepte el fum d’una foguera de rostolls que pujava cap a dalt.
d) El vent empeny la barca en dins del mar

Unknown ha dit...

Activitat 4.1
d) Quina és la llengua que aporta més paraules noves al català?
Malgrat que sembla que el castellà hauria de ser la llengua que més manlleus i neologismes aporta al català, és l’anglès la llengua que més ofereix paraules noves sobretot en el camp de la ciència i de la tècnica.
He triat aquesta pregunta perquè m’ha sobtant molt la resposta.

Unknown ha dit...

Activitat 4. 2
Pole position: Posició que ocupa el pilot que ha fet el millor temps a l’entrenament, corresponent al primer lloc en la graella de sortia.
Equivalent al català: Posició preferent

Unknown ha dit...

Activitat 4.3
Gant (Bèlgica), la ciutat il•luminada
Poques vegades marxem enfadats d’una ciutat que visitem, però en el cas de Gant (Bèlgica), això és el que va passar. I la raó és ben simple: ens va molestar moltíssim no tenir el temps suficient per visitar-la com cal. Trepitjar un lloc, trobar-lo magnífic, i veure que has de marxar sense veure tot el que volies és derrotant. Per sort, hem pogut meravellar-nos de Gant a la nit, just quan mostra una de les virtuts més boniques: la seva il•luminació.

Mai hem vist un casc antic amb un enllumenat tan especial. Milers de focus repartits per carrers, places i edificis s’encarreguen de donar llum a la ciutat, però amb un detall peculiar, s’ha seguit tot un disseny d’il•luminació que aconsegueix una cohesió lumínica impressionant.

Unknown ha dit...

Activitat 4. 4
a) El van trobar aquí, a la porta de la botiga de dalt del carrer.
b) Viuen allunyats, en una masia, a prop del poble.
c) Pertot el mas només hi ha conreus i no es veu ni una ànima enlloc, excepte el fum d’una foguera de rostolls que pujava suament.
d) El vent empeny la barca endins del mar.

Unknown ha dit...

a) Saps què és un neologisme?
És una paraula de nova incorporació a una llengua. Pot haver estat creat per una sola persona o amb l'evolució de la llegua al llarg del temps.
b) És el mateix un neologisme que un manlleu?
El neologismes poden provenir del manlleu d'un altre llengua, és a dir, incorporada directament d'un altra llengua o per creació amb els mecanismes de la pròpia lleguna, sobretot amb la derivació o composició a partir de paraules comunes.
c) Saps quins són els criteris d’acceptació d’un neologisme?
El Consell Supervisor fixa les denominacions catalanes de cada terme a partir d’un estudi en què es tenen en compte criteris de caràcter lingüístic, terminològic i social, i l’opinió dels especialistes de l'àrea. Les fitxes corresponents a termes que han estat normalitzats recentment incorporen a l’apartat de notes un resum dels criteris que s’han tingut en compte per a l’aprovació de la forma catalana proposada.
d) Quina és la llengua que aporta més paraules noves al català? L'anglès

Unknown ha dit...

Poques vegades marxem desil·lusionats d’una ciutat que visitem, però en el cas de Gant (Bèlgica), això és el que va passar. I la raó és simple: ens va molestar moltíssim no tenir el temps adequat per visitar-la com cal. Trepitjar un lloc, trobar-lo meravellós, i veure que has de marxar sense veure tot el que volies és decebedor. Per sort, hem pogut meravellar-nos de Gant a la nit, just quan mostra una de les més particulars virtuts: la seva il·luminació.
Mai hem vist un casc antic amb un enllumenat tan insòlit. Milers de focus repartits per carrers, places i edificis s’encarreguen de donar llum a la ciutat, però amb un detall sui generis, s’ha seguit tot un disseny d'il·luminació que aconsegueix una cohesió lumínica fabulós.

Unknown ha dit...

a. El van trobar allà, a la porta de la botiga a la part més alta del carrer.
b. Viuen separats del poble, en una masia, però a prop del poble.
c. Als voltants del mas només hi ha conreus i no es veu ni una ànima, excepte el fum d’una foguera de rostolls que pujava solitària
d. El vent empeny la barca mar endins.

M. Antonia Rubio ha dit...


Punt 4.1

a. Saps què és un neologisme?

Un neologisme és una paraula de nova incorporació a una llengua que acostumen a aparèixer per designar un nou objecte o concepte i pot haver estat creat per una sola persona o amb l'evolució de la llengua al llarg dels segles. Un neologisme també pot provenir del manlleu d'una altra llengua.

Punt 4.2

Tour operador: Agència de viatges majorista
Forfait: Abono de esquí
Jet lag: Trastorn d’horari
Check-in: Facturació
Overbooking: Excés de reserves
Hub: Aeroport de connexió
Low cost: Baix cost

Mountain bike: Bicicleta tot terreny
Best seler: Llibre més venut

Punt 4.3

Gant (Bèlgica), la ciutat il•luminada

Poques vegades marxem enfadats d’una ciutat que visitem, però en el cas de Gant (Bèlgica), això és el que va passar. I la raó és simple: ens va molestar moltíssim no tenir el temps suficient per visitar-la com cal. Trepitjar un lloc, trobar-lo fabulós, i veure que has de marxar sense veure tot el que volies és decebedor. Per sort, hem pogut meravellar-nos de Gant a la nit, just quan mostra una de les millors virtuts: la seva il•luminació.
Mai hem vist un casc antic amb un enllumenat tan excepcional. Milers de focus repartits per carrers, places i edificis s’encarreguen de donar llum a la ciutat, però amb un detall singular, s’ha seguit tot un disseny d’il•luminació que aconsegueix una cohesió lumínica fantàstica.

Punt 4.4

a. El van trobar allà, a la porta de la botiga de dalt del carrer.
b. Viuen a les afores del poble, en una masia, però a prop del poble.
c. Al voltant del mas només hi ha conreus i no es veu ni una ànima enlloc, excepte el fum d’una foguera de rostolls que pujava cap a dalt.
d. El vent empeny la barca mar endins.

José Manuel López ha dit...

Activitat 4.1

a) Saps què és un neologisme ? Es l’adaptació de paraules d’altres idiomes.
b) És el mateix un neologisme que un manlleu? No, el manlleu roba la paraula, es igual que l’original i neologisme l’adapta.
c) Quina és la llengua que aporta més paraules noves al català? L’anglès.

Activitat 4.2

a) Briefing: reunions
b) After work: prendre alguna cosa desprès de la feina. (quinto tapa)

Activitat 4.3

Poques vegades marxem enfadats d’una ciutat que visitem, però en el cas de Gant (Bèlgica), això és el que va passar. I la raó és fàcil: ens va molestar moltíssim no tenir el temps adequat per visitar-la com cal. Trepitjar un lloc, trobar-lo fabulós, i veure que has de marxar sense veure tot el que volies és decebedor. Per sort, hem pogut meravellar-nos de Gant a la nit, just quan mostra una de les més importants virtuts: la seva il·luminació.
Mai hem vist un nucli antic amb un enllumenat tan impressionant. Milers de focus repartits per carrers, places i edificis s’encarreguen de donar llum a la ciutat, però amb un detall únic, s’ha seguit tot un diseny d’il.luminació que aconsegueix una cohesió lumínica meravellosa.

Activitat 4.4

a) El van trobar allà, a la porta de la botiga al cap d’amunt del carrer.
b) Viuen als afores, en una masia, però aprop del poble.
c) Al voltant del mas només hi ha conreus i no es veu ni una ànima en lloc, excepte el fum d’una foguera de rostolls que pujava cap amunt
d) El vent empeny la barca en dins del mar.